Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2022 08:24 - Стевия убива патогена на лаймската болест по-добре от антибиотиците (предклинично проучване)
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 837 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.09.2022 08:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Стевия убива патогена на лаймската болест по-добре от антибиотиците (предклинично проучване)

Публикувано на: Четвъртък, 22 септември 2022 г. в 6:30 ч Написано от:  Сейер Джи, основател Авторските права на тази статия са GreenMedInfo LLC, 2022 г.
Посетете нашите указания за повторно публикуване

image

Лаймската болест е изключително трудна за лечение, поради добре известните си способности за промяна на формата (плеоморфни), като конвенционалните антибиотици често не успяват да доведат до дългосрочно излекуване. Може ли често използваното естествено растение стевия да осигури по-безопасно и по-ефективно средство за борба с тази все по-разпространена инфекция?

Обещаващо ново предклинично проучване разкри, че екстрактът от цели листа на стевия притежава изключителна антибиотична активност срещу изключително трудния за лечение патоген Borrelia Burgdorferi, за който е известно, че причинява лаймска болест. Проучването установи,

„Екстрактът от целия лист на стевия, като отделен агент, е ефективен срещу всички известни морфологични форми на B. burgdorferi.“

Понастоящем CDC признава, че най-малко 300 000 са заразени с лаймска болест годишно, като конвенционалният стандарт на грижа се основава на антибиотици, които са не само токсични, но все повече попадат под наблюдение за справяне само с повърхностните аспекти на инфекцията, често оставяйки антибиотиците резистентност към лаймската болест дълбоко в системата да продължи да причинява вреда. 

B. burgdorferi има сложен жизнен цикъл и може да съществува в коренно различни форми: спирохети, сферопласт (или L-форма, която няма клетъчна стена), кръгли тела или форма на циста (която позволява латентност и избягване на PCR откриване) и силно устойчиви на антибиотици биофилми. Това плеоморфно свойство прави конвенционалното лечение изключително трудно, защото докато някои конвенционални антибиотици са ефективни срещу форми с клетъчна стена като спирохети, те са неефективни срещу тези без клетъчна стена. Това позволява на B. burgdorferi да промени формата си, за да избегне унищожаването чрез конвенционални средства. Освен това образуването на биофилм създава значителна бариера срещу повечето конвенционални антибиотици, дори когато се използват в комбинация, и наскоро беше предложено като най-ефективния механизъм на резистентност.

image

Новото проучване е публикувано в European Journal of Microbiology & Immunology и е озаглавено „ Ефективност на екстракта от цели листа на Stevia Rebaudiana срещу различните морфологични форми на Borrelia Burgdorferi in vitro “ и е проведено от изследователи от катедрата по биология и екологични науки на университета от Ню Хейвън, Уест Хейвън, Коннектикут.

Изследователите директно сравняват алкохолен екстракт от цял ​​продукт от листа на стевия, който обикновено се намира на пазара на дребно в САЩ, с конвенционалните антибиотици и оценяват съответните им способности да убиват различните форми на Borrelia burgdorferi, включително така наречените "персистерни" форми.

Проучването подчертава, че според CDC около 10-20% от пациентите с лаймска болест, лекувани с антибиотици за препоръчителните 2-4 седмици, изпитват неблагоприятни последици за здравето, като умора, болка или болки в ставите и мускулите. При някои от тези пациенти нежеланите реакции продължават повече от 6 месеца. Тези пациенти често са етикетирани с "хронична лаймска болест" или "синдром на лаймска болест след лечение". Въпреки че неблагоприятните ефекти на антибиотиците, включително тяхното унищожаване на полезни микроби в червата, може да са причина за този синдром, друга възможност е, че лекарствата задвижват резистентните към антибиотици форми на заболяването по-дълбоко в системата, което води до повишено неразположение, свързано с болестта. 

Като се имат предвид добре известните предизвикателства на изкореняването на B. burgdorferi чрез конвенционални антибиотици, изследователите изследват потенциала на стевията като антимикробен агент.

 

Стевията обикновено не се счита за антимикробен агент, но всички растения притежават вградени фитохимични защитни системи, които ги предпазват от инфекции и които, като ги консумираме, ние самите понякога можем да използваме и да се възползваме от тях. Изследователите уточняват тази точка:  

Екстрактът от листа на Стевия притежава много фитохимикали, които включват аустроинулин, β-каротин, дулкозид, нилацин, ребауди оксиди, рибофлавин, стевиол, стевиозид и тиамин с известни антимикробни свойства срещу много патогени [40, 42, 43]. Ролята на тези съединения е главно да предпазват растението от микробна инфекция и неблагоприятни условия на околната среда [38–43]."

Изследователите изследват потенциалната ефективност на Stevia срещу културите B. burgdorferi, сравнявайки я с три обичайни антибиотика, използвани понякога за лечение на лаймска болест: доксициклин, цефоперазон, даптомицин, както и тяхната комбинация.

Резултатите от проучването са обобщени, както следва:     

Чувствителността на различните форми беше оценена чрез различни количествени техники в допълнение към различни микроскопски методи. Ефективността на Stevia е сравнена с доксициклин, цефоперазон, даптомицин и техните комбинации. Нашите резултати показаха, че стевията има значителен ефект при елиминирането на B. burgdorferi спирохети и персистери. Експериментите със субкултивиране със стевия и клетки, третирани с антибиотици, бяха установени за 7 и 14 дни, давайки без и 10% жизнеспособни клетки, съответно в сравнение с гореспоменатите антибиотици и антибиотична комбинация. Когато Stevia и трите антибиотика бяха тествани срещу прикрепени биофилми, Stevia значително намали формите на B. burgdorferi. Резултатите от това проучване показват, че естествен продукт като екстракт от листа на стевия може да се счита за ефективен агент срещу B. burgdorferi.

Трябва да се отбележи, че проучването установи, че най-устойчивата на антибиотици форма на B. burgdorferi, формата на биофилм, всъщност увеличава масата си, когато се прилагат отделни антибиотици. Stevia, от друга страна, намалява масата на биофилма и на двете тествани повърхности (пластмаса и колаген) с около 40%.  

Също така е интересно да се отбележи, че екстрактът от стевозид, сам по себе си, не е установено, че е ефективен антимикробен агент срещу B. burgdorferi; нито има ефект върху резистентните клетки. Продуктите със стевия на масовия пазар, включително Truvia на Coca-Cola (иронична марка, като се има предвид, че няма истинските терапевтични свойства на цялата стевия), следователно няма да имат лечебните свойства, свързани с екстракта от цялата билка. Това, разбира се, говори за добре известния принцип в природната медицина, че дейността на цялото не може да бъде възпроизведена чрез част, нито терапевтичната активност на цялото е идентична с тази на сбора от неговите части.     

Въпреки че това е само предварително проучване и не трябва да се тълкува като означаващо, че консумацията на цял екстракт от стевия ще доведе до клинични подобрения, сравними или превъзхождащи конвенционалните антибиотици, то отваря вратата за бъдещи изследвания по темата. Въпреки това, всеки, който обмисля естествени начини за предотвратяване на инфекция с Лаймска болест или за поддържане като допълнителна терапия на конвенционалните лечения на болестта, може да използва това безопасно вещество на хранителна основа като потенциално средство за подкрепа и синергия. Разбира се, има малко или почти никакви индикации, че стевията може да причини вреда, за разлика от конвенционалните лечения. Вижте нашия раздел за изследване на стевия тук за повече информация.

За повече изследвания относно естествените интервенции за лаймската болест посетете нашата страница за изследвания по темата: Изследване на лаймската болест .

image

Сейер Джи е основател на  Greenmedinfo.com , рецензент в  International Journal of Human Nutrition and Functional Medicine , съосновател и главен изпълнителен директор на Systome Biomed , заместник-председател на борда на  Националната здравна федерация , член на Управителния комитет на Global Non -Free Фондация ГМО . 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39909805
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31037
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930