Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2013 12:02 - МЕЖДУ ПОЛЕТА НА НАРОДОЛЮБИЕТО И ГРАВИТАЦИЯТА НА ВЛАСТОЛЮБИЕТО
Автор: vedroley Категория: Изкуство   
Прочетен: 350 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България се тресе от небето до земята. Буквално. Две абсолютно противоположни сили въздействат на нацията българска. И коя ще успее - времето ще покаже. Едната е силата на полета и за нея на човека е достатъчен площад, вяра и небе. Другата е силата на гравитацията и за нея на човек му стигат депутатски стол, таван и имунитет. С първата сила човекът се влива в гневните вълни на народолюбието. С втората сила - сред послушните патриции на властолюбието. С първата сила човекът е свободен и няма от какво да се страхува, понеже няма какво да изгуби, освен оковите си. С втората сила страхът го стяга в сърцето и той гледа да стои зад кордони, прегради и бронирани стъкла, понеже има какво да губи, а именно - привилегиите си. Но вие помислете, приятели, че силата отговаря на господаря. Която сила те дърпа - този господар те управлява. От памтивека и до днес се знае кои са господарите на душата човешка. Единият гледа отгоре. Другият наднича отдолу. Единият владее духа. Другият се задоволява с плътта. Единият окрилява. Другият осквернява. И да търсим други причини за разделената ни нация би било смешно и трагично. Та кога и къде богатите и бедните не са били разделени? Кога и къде между Мамон и Христос е имало съгласие, когато сребърниците на Юда са смърт за вярата в Бога, а учението на Божият Син - смърт за властта на Мамона? В какъв свят живеем ние, за да си правим илюзиите, че можем да го моделираме като Божия Рай? Та нали земният човек отдавна е игнорирал Святата Троица, като си е създал своя собствена троица. Троица, която не се нарича Бог Отец, Бог Син и Бог Святи Дух, но която е кръстена "Аз, Мене, Моето". "Аз-ът" винаги желае Власт. "Мене-то" - много пари. "Моето" - имоти и благоденствие.
За какво влизат българските политици във властта! Заради нас или заради "Азът"? Заради другите или заради "Мене-то"? Заради народното или заради “Моето"? Коя власт през последните двадесет и три години разследва нелегално забогателите олигарси, за да си мислим, че ще го постигне сегашната? Кой парламент през последните двадесет и три години успря да спре контрабандата, за да си мислим, че ще го постигне този? Кое от всички досегашни правителства управляваше прозрачно и без задкулисия, за да си мислим, че сегашното е върхът на честността? Не текат ли потоци от подкупи от мафията към политическите управленци и към всички властимащи на деня, за да се постига постоянният консенсус между престъпност и държава? Не разбирате ли, че светската власт винаги е проекция на онази земна троица на човешкия егоизъм, която най-умело се дърпа от задкулисието на долния господар? И той е, който подарява света, на когото и както си иска, понеже му е предаден от Небето до определено време. Незначителните разлики, които можем да намерим в успеха на отделни демократични модели по света се дължи само на строгите правила, които е успяла да извоюва будната гражданска съвест, но без и тя да успее да държи под контрол личното благоволение на тъмния господар към отделни личности, кръгове, фамилии, концерни и тръстове. Разликата между там и тук е тази, че там богатите са научили лукавството на древния Рим да успокояват народа с хляб и зрелища, докато тук му отнеха всичкия хляб, като му оставиха само зрелищата.
Зрелища, приятели мои! От сутрин до вечер и от вечер до сутрин - само зрелища! Политици на арогантността и самозабравянето! Хулителни, груби, нахални, безочливи, първосигнални! Псуващи, плюещи, бутащи, ръгащи, заплашващи! Скандал след скандал! Помия след помия! Върховно безсрамие да се криеш зад имунитета си, и за всяко отделно престъпление да трябва да ти гласуват отново сваляне на имунитета! Като че ли този имунитет е като някаква специална политическа девственост за стократно обезчестяване, която да прави света вода ненапита и най-големия престъпник, успял да се промъкне между процентите в пропорционалното гласуване, за да си осигури четири години мир и тишина. Мир с кого, и тишина с кого? С народа, който отвън го нарича с епитетите, които му подобават, или с дявола, който се усмихва, че си има подръка поредния съблазнител, с който да привлича съвести вън от правия път?
Виждали ли сте какво представляват съществата, върху които гравитацията въздейства с най-голямата си сила и като такива служат за олицетворение на човешкото падение! Истината е, че част от тях са подземни, а друга част - земни. Подземните са червеите и къртиците. Живеят от пръст, сред пръст и за пръст, от тление, сред тление и за тление. Земните са влечугите и земноводните. Влечугите живеят от ниски поклони, подлости, коварства. Всичко в името на кариерата до върха на скалата, където да притоплят студената си кръв. Земноводните живеят от насилие и с него е свързано цялото им битие. Дали ще са крокодили или алигатори е без значение. Важното е винаги да има достатъчна плячка за челюстите им.
А сега погледнете и съществата, върху които гравитацията няма никаква сила. Това са гълъбите, врабчетата, гургулиците, славеите, чучулигите. Излезте и ги вижте по площадите. Те летят и няма какво да ги задържа. Мразят клетките и решетките. Презират поклоните и ограниченията. И всеки от летящите има своя уникален дар от Бога -  било слово или музика, било живопис или актьорско майсторство, било колорит или очарование, било реторика или мъдрост, било съпричастност или непримиримост към демоничното статукво - било всичко останало, което също укрепява духа и прави човека Човек.
Иска ми се лъжата, арогантността, сребролюбието и престъпното мислене да останат завинаги вън от битието на българите и най-вече - в душите на онези, които наричат себе си управляваща класа. Иска ми се също никой провалил се вече политик да не яха народния гняв, нито платени провокатори и лумпени да опорочават смисъла на справедливите народни протести. Същевременно си давам ясна сметка, че във време на умножено беззаконие искам постигане на невъзможното. Но както беше казал един мъдър човек:
"За да успее Злото е достатъчно добрите хора да не правят нищо!"
Нали?

Ясен Ведрин


Тагове:   гравитация,   полет,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vedroley
Категория: Изкуство
Прочетен: 889232
Постинги: 668
Коментари: 931
Гласове: 2803
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930